Keretező
A Bakony nyugati lábánál fekvő, nagy múlttal rendelkező Somló-hegy kb. 550 hektárával Magyarország legkisebb borvidéke. Elsősorban fehér szőlőt termesztenek a területen. Építészetileg, térileg különlegessége, hogy a talajhoz idomulva foltszerűen, organikusan elhelyezkedő szőlőültetvények borítják, egyedülálló módon az északi oldalán is. Különleges adottsága a bazaltos, vulkanikus talaja, amely éjjel visszasugározza a nappal felvett hőt, így rendkívül ritka a területen a fagykár.
A Somló-hegyet hagyományosan nagyszámú kisméretű borászat működése jellemzi. A területen számos felhagyott, üres pince található. Ezek, mint kiemelt tájértékek fennmaradását, újrahasznosítását nagymértékben veszélyeztetik olyan tulajdonosok, akik több birtokot felvásárolva ezek lebontása mellett döntenek. Emellett a kisebb borászatok jövőbeli fennmaradását az összefogás hiánya mellett az új jogszabályi környezet is veszélyezteti, amely a a borászati hulladék csökkentésének kötelezettségét rója a borászokra, és amely hosszútávon a borvidék lemaradásához, versenyképtelenségéhez vezethet.
Félve attól, hogy e két jelenség a Somló-hegy történeti jellegének az elvesztéséhez vezet, az új igényekre építve kerestünk új funkciót a hegyen található legnagyobb, 18. századi barokk apátsági pincének. Építészeti koncepciója hármas célt szolgál: 1) a régi pincék mint helyi értékek korszerű újrahasznosítás általi megőrzése, 2) a helyi borászatok fennmaradásának támogatása, 3) a borászatok összefogását segítő közösség teremtő tér létrehozását.
A borászati hulladék csökkentésének egyik módja a melléktermék kivonása. A szőlőmag egészségre gyakorolt hatásra Szentgyörgyi Albert hívta fel a figyelmet 1936-ban, kiemelve a szőlőmag magas antioxidáns tartalmát. Napjainkban a szőlőmagolaj fogyasztása az egészséges táplálkozás kapcsán nagy népszerűségnek örvend. A szőlőmag feldolgozása meglehetősen tőkeigényes vállalkozás, azonban egy központi, közösségi feldolgozó üzem létrehozása költséghatékonnyá tenné a kisebb borászatok számára is a melléktermék kivonásását. A közösségi olajprés amellett, hogy mindenki számára elérhetővé tenné a vonatkozó jogszabályban foglalt melléktermék kivonásának lehetőségét, a személyes találkozások helyszínévé válhatna.
szerzők
-
Baranyi Judit
Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
egységes, osztatlan képzés -
Temesvári Bence
Építészmérnöki mesterképzési szak osztatlan
egységes, osztatlan képzés
konzulens
-
Dr. Vasáros Zsolt
tanszékvezető egyetemi tanár, Exploratív Építészeti Tanszék
vasaros.zsolt@epk.bme.hu